Hem > Aktuellt > Tillgänglighet

Tillgänglighet

Tillgänglighetsanpassning vid ombyggnad

Den som ska bygga om eller bygga till ett befintligt hus eller sin lägenhet undrar ofta lite oroligt, behöver min bostad göras tillgänglig för en rullstolsburen nu? Det kan uppfattas lite ologiskt att den som bor på femte våningen utan hiss behöver ett tillgänglighetsanpassat badrum t.ex.

Men, vi tar det från början. ”En byggnad ska /…/ vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga” står det i Plan- och bygglagen. SCB räknar med att omkring 36 % av befolkningen har någon form och grad av funktionsnedsättning. Här döljer sig ett brett spektrum av människor med olika behov. Och majoriteten av dem sitter inte i rullstol. Men som arkitekt brukar rullstolsburnas behov ändå vara dimensionerande eftersom det ofta krävs lite mer utrymme, passagemått i dörrar, att man undviker nivåskillnader, trappor och allt för långa och branta ramper. Resonemanget är ungefär att om det är tillgängligt och användbart för en rullstolsburen är det också det för alla andra. Den som bor i lägenhet och har barn i barnvagn eller har en äldre släkting som ska komma på besök vet att det underlättar mycket om det finns hiss och inte en massa trappsteg och trösklar.

Men tillbaka till ombyggnaden. Behöver min ombyggda lägenhet eller tillbyggda villa vara tillgänglig för en person i rullstol trots att ingen i familjen sitter i rullstol? Nja. I BBR, Boverkets byggregler, står det visserligen att kraven gäller även vid ändring av byggnad, men samtidigt att det finns möjlighet till avsteg från kraven ”om det finns synnerliga skäl med hänsyn till ändringens omfattning och byggnadens förutsättningar”. Principen brukar vara att de delar som byggs om eller byggs till ska göras tillgängliga, om det inte är helt orimligt med tanke på förutsättningarna. Gör man en stor ombyggnad av en hel lägenhet eller kanske en vindinredning i ett hus utan hiss, kan kravet på hiss falla ut med hänvisning till att åtgärden är så omfattande.

När du upprörs över till synes onödiga tillgänglighetskrav får du tänka på att kanske är det du själv eller någon i din närhet som har rörelsesvårigheter om tio år. Och dessutom blir sakta men säkert den totala andel tillgängliga bostäder och hus i Sverige större i takt med att vi bygger om, bygger till och bygger nytt med ambitionen att byggnader och tomter ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

ajari, CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0, via Wikimedia Commons

av